fredag 21 november 2008

Nordlib 2.0


Guus van der berkel. Fundera på det! Vad gör vi av detta?

tisdag 18 november 2008

Den sorte diamant.


Många böcker finns det här. Å så regnar det i köpenhamn.

söndag 2 november 2008

Om världen fick rösta...

På tisdag avgörs presidentvalet i USA. Om resten av världen fick rösta är det ingen tvekan om vem nästa president skulle bli. Gissa vem?

Titta gärna på den här sidan. Lite intressant är det kanske, men sanningen är att vi får faktiskt inte rösta. Men om man då tittar på den del av världen som faktiskt får rösta, USA, så har Obama, nu=söndag em, nästan 80% av rösterna. Obama är helt klart de unga väljarnas kandidat, dvs dom som rör sig på nätet. Och så vitt jag kan förstå när jag snokar runt på amerikanska sidor på nätet har Republikanernas kampanj inte alls på samma sätt nått in i de unga amerikanernas medievärld på internet. McPalin för en lite gammaldags kampanj, och har också kritiserats för det. Inte så säkert han förlorar bara för det, ... för man ska ju slita sig från sin dator och faktiskt gå och rösta också. Men i internetvärlden är Obama solklar segrare. På Twitter har Obama mer än 110 000 som följer honom - McCain har mindre än 5000.
Se vad som skrivs om valet på Twitter just nu.


Det faktiska valresultatet som påverkar världen så mycket så nästan alla har en åsikt får vi veta onsdag morgon hoppas vi.

torsdag 23 oktober 2008

Mångkulturellt seminarium


Många deltagare från ub. Här är pia i en paus.

måndag 20 oktober 2008

Om 23 saker fast vi gör tio

Helene Blowers är mamma till en folkrörelse. Eller bibliotekarierörelse kanske man kan kalla det. Det handlar till exempel om våra "Tio saker", som på andra bibliotek är 23 saker ... eller något annat antal saker. Hon har i alla fall nyligen sammanfattat sina erfarenheter i en artikel Ten Tips About 23 Things Konkret och bra. Klart läsvärd.

Jag hittade den via en RSS jag har på hennes blogg LibraryBytes.

Allt hon skriver om på bloggen är väl inte högintressant för oss, men tillräckligt mycket för att det ska vara värt mödan att ögna igenom bloggposterna. LibraryBytes, tillsammans med en handfull andra bloggar, ger mig en massa kunskap om vad som är på g därute i biblioteksvärlden.

fredag 10 oktober 2008

Ett öga rött

Jag googlade på "Koksaltlösning" och överst i listan kom Apoteket. Varje gång. Och de vill såklart sälja sin egen. Jag provade flera sökvarianter men det som funkade var att lägga till "att göra" då hamnade jag på hemsidor för oroliga småbarnsföräldrar och oroliga smådjursägare.

Detta är proportionerna: 1 tesked salt till en halv liter vatten.


Nu återstår bara problemet hur jag ska kunna bada ögat i en tekopp. Jag kommer nog på något.

Min förkylning är inte alls bättre, men det är ju fredag.

tisdag 7 oktober 2008

Chattat med Jenny B via Meebo

Jag chattade lite med Jenny Betmark medan hon hade sitt Meebochattpass. Chatten är något avkortad, men vi diskuterade hur man kan använda bloggar för kommunikation både internt och externt.

liubchat: halloj, jenny här
liubchat: I'm available
liubchat: ok du är inte på plats. mailar istället
Sent at 10:42 AM on Tuesday
Kristin: nu är jag här
...

Kristin: har folk kommit igång med bloggar på HUB?
liubchat: vänta chattar med student
Sent at 10:53 AM on Tuesday
liubchat: oj vet inte jag har skapat än men inte hunnit mkt längre
Sent at 10:59 AM on Tuesday
liubchat: are you där?
Kristin: yes
liubchat:
http://betmarkssaker.blogspot.com/
om du vill lägga ut på intranätet
Kristin: ja fixar!
Va snyggt!
Sent at 11:54 AM on Tuesday
liubchat: o ja väldi väldi stiligt va :)
Kristin: bra sätt att kommuunicera interna grejer över huvud taget.
liubchat: ja faktiskt
Kristin: Vi kanske ska behålla bloggarna till sånt här sen oxå!
Sent at 11:58 AM on Tuesday
Kristin: o när man har nåt speciellt lägger man bara ut en pling på gemensamma sidan
liubchat: japp
ja ingen dum idé, trvligt att kunna styra publiceringen själv
Kristin: en idé bara ... men om vi är tillräckligt många som gör så kan det bli nån slags praxis
jag tror det skulle kunna bli riktigt bra.
liubchat: fördel att kunna ha flera bloggar också. Jag har tidigare haft så att jag kunnat återkomma med frågor från EndNote-undersökning via en blogg.
återkomma med svar på frågor förstås
Kristin: absolut - vi kan kommunicera med våra kunder/låntagare via bloggar!
liubchat: kanske bäst jag loggar ut nu någon annan ska väl ta över meebo
Kristin: får jag klippa denna chatten och lägga på min blogg? nu - du kan göra samma sak för bättre spridning?
liubchat: ja gör du det så ser jag hur du har gjort sen
Kristin: vet knappt själv :-)) men det löser sig
ok - hej då
liubchat: hej!

lördag 4 oktober 2008

Om att säga dumheter på nätet
Jag har funderat mycket på varför många, framför allt unga, bloggar så fullständigt ogenerat om ofta i mitt tycke totalt meningslösa saker. (Hallå, vem bryr sig om att jag har köpt nya skor?) Svaret jag kommit fram till är att innehållet i bloggen ofta är relativt oviktigt. Det kanske handlar mer om nätverksbyggandet i sig. Alltså, Connecting people! Man blir någon för att man blir sedd och bemött=kommenterad på nätet. Är det så att innehållet i bloggen fungerar som ett skyltfönster, i bästa fall som en spegling av delar av ens personlighet? Eller fungerar det som en metkrok. (Ja, jag vet liknelsen är lite oestetisk). Men man vill ha kontakt med någon på ... andra sidan. Och det är i denna nya sköna värld möjligt att blogga sig till en "position" helt och hållet beroende på att man lyckats skapa en stor läse-/krets på nätet. Demokratiskt, javisst.

Men jag funderar fortfarande på hur detta hänger ihop egentligen. Generationsklyftan i bloggosfären, alltså. Ett svar är ju att det som är totalt meningslöst för mig kan ha stor betydelse för andra. Jag har inget tolkningsföreträde till världen. Tur det, förresten!

Samtidigt ser jag ju att bloggen ger ett utlopp för fantastiskt mycket kreativitet. Och det skyltfönster som bloggen är idag på nätet, är IRL något annat, det jag skapar och det jag är. Då är det ju egentligen ingen skillnad mellan hur vi metar i världen och på nätet. Det nya är kanske då att småpratet tagit sig ut på internet. Och finns kvar där (for ever and ever?) och då ser det så trivialt ut. Är det det som vi, som ofta säger dumheter, blir störda av? Att sagda dumheter finns kvar därute.

Intressant. Jag kanske börjar förstå ... varför ett teknikfreak(?) som jag haft en blogg registrerad i tre år och inte använt den. Det tar tid för somliga att våga säga dumheter på nätet. Dom dumheter man säger i världen finns ju också kvar fast man inte vill det, det är bara det att dom inte syns längre, men om man har otur finns dom kvar i människors minnen. Och man kommer inte ens åt att kommentera det längre.

Har jag fel? Mycket möjligt. Det kan ha hänt förr.

Det är lördag. Jag ska gå och fika med kompisar på den gamla kyrkan som blivit kafé. Mycket trevligt ställe. Den får fyra stjärnor i min kommande kaféguide.
Greetings from Lola.

onsdag 1 oktober 2008

Blogga necesse est, vivere non est necesse - eller omvänt?

Ganska länge har jag haft den här bloggen liksom liggande och, tja ... samlat damm kan man väl ändå inte säga att den har gjort. Inte heller har den legat för fäfot* men den har på något sätt ofunnits. Bara Mrs Münchhausens förmätna uttalande skvalpande runt i den, seglande ensam i rymden. Och så förståss några foton som jag skickat från mobilen nu i sommar.
Men hon ska få sällskap, av både Dottie och mej och några fler kanske som orkar och vill.
Jag har nog levt mer IRL, men nu ska här bloggas.

Himla kul är det att se att mina kollegor spinner loss i sina bloggar, fulla av kreativitet! Jag blir riktigt avis.

*uttrycket borde k-märkas!

torsdag 21 augusti 2008


Obama (och jag) i Paris.

torsdag 31 juli 2008

Citroner i Bari
dvs. testing, testing 1, 2, 3, 4 ...and it works.


onsdag 30 juli 2008

Antikvariat i Paris.
Bara för att bekräfta att jag har tagit min mobilblogg i besittning.
At last. Om man säger så.